luni, 15 decembrie 2014

Riscurile si accidentele de munca in industria petroliera


Prin atmosfera exploziva se intelege amestecul cu aer, in conditii atmosferice, al substantelor inflamabile sub forma de gaze, vapori, ceata sau pulberi in care, dupa ce s-a produs aprinderea, combustia se propaga in intregul amestec nears. 

O astfel de atmosfera este si cea in care se lucreaza in industria gazelor naturale. (atat extractia cat si transportul). Riscurile accidentelor de munca sunt majore in aceasta industrie atat pentru cei ce lucreaza cat si pentru populatia din vecinatate.
Conditiile de munca sunt drastice. Se lucreaza in medii geografice si climatice dificile, de la taiga, jungla pana la banchiza artica si platforma maritima.




Exista riscul producerii stresului provocat de deplasarile de durata pe mare sau pe terenurile dificile unde se pot produce si multe accidente de munca. De asemenea exista si riscul de probleme psihice datorita izolarii locurilor de prospectare si productie cat si perioadelor lungi de munca.
Lucratorii de pe platformele maritime sun afectati de raul de mare, conditiile meteo foarte dure, refugiindu-se atfel in alcool, tutun si medicamente pentru somn.

Sondorii sunt afectati de periartrita umerilor si omoplatilor dar si de bolile asociate expunerii la zgolot si vibratii. de aceea este foarte importanta protejarea cu antifoane externe.
Purtarea bocancilor de protectie de tip cel putin  S3 este oblogatorie datorita suprafetelor periculoase care pot fi rugoase, fierbinti, reci sau taitoare. Pe langa bombeu si lamela, talpa bocancului va trebui sa fie antistatica si rezistenta la uleiuri. Pentru evitarea arsurilor la nivelul talpilor se va utiliza un bocanc de protectie cu talpa rezistenta la caldura de contact HRO. 
http://www.exposafety.ro/bocanci-de-protectie/63-bocanci-no-flame-f2a-ci-hi3-src.html

Frigul extrem poate provoca degeraturi si in acest caz se vor folosi o incaltaminte izolanta impotriva frigului, de tip CI, imbracaminte  si manusi pentru rezistenta la temperaturi negative extreme.
http://www.exposafety.ro/imbracaminte-speciala/260-combinezon-de-iarna-antistatic-si-ignifug-.html

Miscarile palanelor, a podurilor rulante sau a macaralelor pot duce adesea la accidente de munca, de aceea, toate acestea trebuiesc semnalizate iar, lucratorii sunt obligati sa poarte casti de protectie. 
Datorita mediului de lucru exploziv, castile de protectie vor fi speciale, din material antistatic.
http://www.exposafety.ro/protectia-capului/184-casca-g3000.html

Un alt risc il reprezinta recipientele sub presiune care se pot defecta datorita umplerii incorecte dar miscarile de teren provenite de la cutremure, curenti de apa sau saparilor de sol incorecte. In acest caz, muncitorii trebuie sa fie asigurati cu hamuri si centuri de siguranta.
Si curentul electric poate produce victime prin electrocutarea datorata protectiei insufuciente la curent electric. Manusile speciale nu sunt 100% eficiente daca nu sunt folosite impreuna cu o incaltaminte izolanta.
http://www.exposafety.ro/cizme-de-protectie/85-cizme-electro.html

http://www.exposafety.ro/protectia-mainilor/178-manusi-electricial-elsec.html

Gazele si voprii toxici cat si fumul, pulberile si aerosolii reprezinta un element de risc major in industria prelucrarii gazelor. Se recomanda folosirea atat semimastilor cat si a mastilor integrale sau chiar a celor cu aductiune de aer.

Incendiile si exploziile reprezinta cele mai des intalnite riscuri. 
Pericolul de incediu este datorat prezentei materialelor inflamabile dar si a atmosferelor cu mediu exploziv.
Atunci cand se foreaza, dar si in cursul exploatarii )extractie si tratare), exista intotdeauna riscul de eruptie a gazului sau a vaporilor, urmata de explozie - efect "blow-ot" - si incendiu.
Incediul este o combustie care se dezvolta fara control in timp si spatiu. Combustia este o reactie chimica de oxidare a unui combustibil de catre un oxidant, care necesita o sursa de energie pentru a fi initiata.
Deci, pentru declansarea unui incediu sunt necesare: combustibilul (material de constructie, lemn, carbune, petrol, buta, etc), oxidantul (oxigen, aer, peroxid) si sursa de energie (curent electric, flacara) care trebuie sa coeexiste in timp si spatiu, formand astfel "triunghiul incendiului" 

Explozia este evolutia rapida a unui sistem, cu eliberare de energie si producere de efecte mecanice si eventual termice.
Exista 6 conditii pentru a se putea produce o explozie:
- prezenta unui oxidant (in general oxigenul din aer)
- prezenta unui combustibil
- prezenta unei surse de aprindere
- starea particulara a combustibilului, care trebuie sa fie gazoasa, de aerosol sau de pulbere in suspensie
- obtinerea unui domeniu de explozivitate
- suficient volum.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger

Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog